Hållbarhet

kh gammalt 01

 

Kulturhuset i Ytterjärna

.. har redan sen början haft intresse för hållbarhet. Från små saker som att man inte låter lampor stå på i tomma rum till större faktorer som att ha ett kafé som endast serverar mat på ekologiska och närproducerade råvaror.

Kulturhuset invigdes 1992 med den danska arkitekten Erik ”Abbi” Asmussen (1913-1998) som ansvarig arkitekt. Som med de flesta byggnaderna på platsen var utgångspunkten att arkitekturens form, proportion och färg skulle skapa en positiv, livgivande miljö för människor att vistas och arbeta i. Det skulle vara som om det fanns en dialog mellan byggnaden och naturen runt om den. Byggnaderna färgsattes av färgkonstnären Fritz Fuchs. Han använde sig av lasyrteknik baserad på naturliga råvaror och har kunnat ge varje rum sin egen karaktär som hör ihop med dess innebörd.

Kulturhuset är stort och luftigt, det har många rum och det finns en tanke med allt. Ventilations systemet i stora salen är skapat så att ingen onödig energi ska behöva brukas för att få frisk och ren luft. Friskluften som är kylande sugs in utifrån  och den varma luften stiger uppåt och försvinner ut.

Vi har egen brunn och eget vattenreningssystem. Vattnet som brukas i byggnaden och på området går ut i våra biologiska reningsdammar. Det går igenom flera dammar i olika steg med olika mikroorganismer och typer av växter som renar vattnet i dess väg mot utloppet i fjärden. Med hjälp av vattentrappor utarbetade av John Wilkes syresätts vattnet.

Hela Kulturcentrum väljer även att inte använda sig av fossila bränslen för uppvärmning av husen. Energin kommer från vår värmepanna som går på pellets.

Annat vi gör för att värna miljön:

• All vår tvätt skickas till företag som tvättar med ekologiska/svanen-märkta produkter.En stor del därav skickas till Vidarkliniken, resten till Bergvikstvätten.

•Alla rengöringsmedel som används i byggnaden är miljömärkta,en stor del kommer från företaget Sonett

•Papper och tvålar på toaletterna är ekologiska

•Mycket av den rekvisita vi har återanvänds

•Alla sopor sorteras i flera olika kategorier

•Alla hustets vackra blomarragemang (skapade av Sigrid Winkler) är från Nibble trädgård eller vår egen rabatt. De är antingen biodynamiska eller ekologiska

•Nästan allt kontorsmaterial är Svanen-märkt

I vår fina byggnad finns också Ytterjärna Hotell och Järna kafé/Matbygget.

Hotellet drivs av Bonny Laurén och är greenkey-certifierat. Det är helt ekologiskt; allt från inredning, färgsättning, arkitektur, mat och vin, till dukar och servetter som också är  komposterbara.
Pia Spörndly och Johan Andersson driver Järna Kafé/Matbygget och de har en stark filosofi med endast lokala, ekologiska eller biodynamiska råvaror. Menyn speglar årstidernas rytm, med färgsprakande grönsaker sommartid från Skilleby trädgård och flera av Järnaslättens odlare och fräsch surkål på vintern

Alla dessa detaljer har förstås betydelse men i slutändan är det väl så att världen behöver att vi  människor blir medvetna och att vi får ett genuint intresse och engagemang i miljön, mänskligheten och i att bry sig om varandra.

Vi vill att alla ska må bra och vi gör vårt bästa för att alla ska känna sig välkomna hit. Kom hit och njut till klassisk musik, se på föreläsningar eller se  fantastiska föreställningar! Välkomna att äta på vår restaurang och ta en natt på hotellet! Ta en paus från den stress som finns och känn den omsorg för människa och miljö som finns här.