Vertavo kvartetten

VÄRLDSKVARTETTEN VERTAVO FYLLER 35 ÅR

Pris Ord: 280 Pens: 220 Stud: 140


Haydn
Beethoven op 74
Schubert Döden och flickan

 

VÄRLDSKVARTETTEN VERTAVO FYLLER 35 ÅR

1984 bildades Vertavokvartetten som i dag erkänns internationellt som en ledande stråkkvartett. Ensemblen har en egen konsertserie i Oslo och turnerar i Europa, Japan och USA.
Bland konsertscener kvartetten framträtt på finns Concertgebouw
i Amsterdam, Barbican och Kings Place i London samt den årliga Aldeburghfestivalen. Kvartetten framträder också med framstående in- strumentalister som pianisterna Jean-Yves Thibaudet, Leif Ove Andsnes, Lambert Orkis och Stephen Kovacevich, trumpetaren Håkan Harden- berger, klarinettisterna Martin Fröst och Sabine Meyer samt violinisten Isabelle van Keulen.
Kvartetten har uruppfört verk av tonsättare som Per Nörgård och Poul Ruders och gjort ett flertal uppmärksammade inspelningar, bland annat stråkkvartetter av Grieg och Debussy (Simax) som erhöll en Diapason d’Or.
År 2019 firar Vertavokvartetten 35-årsjubileum. De är troligen den längst verksamma kvartetten med helt kvinnlig besättning. I juni 2005 mottog kvartetten Griegpriset, det mest betydande norska kulturpriset för artister på internationell nivå. Tio år tidigare, år 1995, vann de första pris i den internationella kammarmusiktävlingen i Melbourne, där de också fick publikpriset och kritikernas pris.

 Hemsida: https://www.vertavo.com/about-us.php