Ulf Wallin – violin & Roland Pöntinen – piano

Edward Elgar: Salut dAmour, Violinsonat i e-moll

Pris Ord: 200 Pens: 150 Stud: 100


Roland Pöntinen piano

Ulf Wallin violin

Edward Elgar

Salut dAmour op. 12

Violinsonat i e-moll op. 80

 

Ulf Wallin, violinprofessor i Berlin och konsertpianisten Roland Pöntinen är en lysande duo. Ett ständigt sökande efter nerven i nuet och musikens evighetslyster utmärker deras spel.

  

 

Ulf Wallin studerade på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för professor Sven Karpe och därefter på ”Universität für Musik und darstellende Kunst” i Wien för Wolfgang Schneiderhan.

 

Han framträder såväl som solist som kammarmusiker med ett arbetsfält som sträcker sig över Europa, Asien och USA. Bland dirigenter han framträtt med märks namn som Jesús López Cobos, Manfred Honeck, Paavo Järvi, Andrew Manze, Esa-Pekka Salonen, Walter Weller och Franz Welser-Möst m.fl. Ulf Wallin gästar regelbundet scener som Berliner Philharmonie, La Scala i Milano, Wiener Musikverein och Théatre des Champs-Elyssées i Paris. Han har spelat på stora internationella festivaler som Berliner Festwochen, Schleswig-Holstein Musik Festival, Lucerne Festival, Festival Pablo Casals de Prades, Schubertiade Schwarzenberg, Musiktage Mondsee och Marlboro Music Festival.

 

Den samtida musiken har en stor plats i Ulf Wallins konstnärskap, och han har samarbetat med tonsättare som Anders Eliasson, Alfred Schnittke och Rodion Schtschedrin. Hans repertoar sträcker sig från Bach till Ligeti, men tonvikten ligger vid den romantiska repertoaren och Andra Wienskolan (Schönberg, Berg och Webern).

 

Sedan 1996 är han professor i Berlin vid Hochschule für Musik ”Hanns Eisler”. Han är regelbundet inbjuden som jurymedlem i betydande violintävlingar såsom ”Internationaler Musikwettbewerb der ARD” i München och ”Internationaler Fritz Kreisler Violinwettbewerb i Wien.

 

Ulf Wallin framträder regelbundet i radio och tv. Hans fler än 50 cd-inspelningar för skivbolagen BIS, CPO, EMI och BMG har rönt stor uppskattning och uppmärksamhet i internationell press.

 

Han har mottagit ett stort antal priser. 2013 fick han staden Zwickaus prestigefyllda Robert Schumann-pris och 2014 invaldes han som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

 

Ulf Wallin spelar på en violin byggd av den venetianska mästaren Domenico Montagnana från år 1746

 

Roland Pöntinen

Sedan sin debut med Kungliga Filharmonikerna 1981 har Pöntinen uppträtt med några av de bästa orkestrarna runt om i världen. Han har även blivit inbjuden till att spela under många prestigefulla festivaler som bland annat Schleswig-Holstein i Verbier och Mostly Mozart Festivalen i New York. ⁠

Pöntinen har också arbetat med flera mycket välkända dirigenter så som Esa-Pekka Salonen, Rafael Frühbeck de Burgos, Evgeny Svetlanov och Leif Segerstam. ⁠
Några höjdpunkter innefattar föreställningar med Filharmonikernas orkestrar i både Paris, London och Los Angeles samt med den Skotska Kammarorkestern i Glasgow och Edinburgh. ⁠

 

Pöntinen har gjort mer än 90 grammofoninspelningar på olika bolag.

 

Han är i viss mån även verksam som tonsättare och har komponerat soloverk, kammarmusik och verk för soloinstrument och orkester som Blue Winter för trombon och stråkorkester (1987) och en konsert för piano och blåsorkester (1994).Hemsida: pontinen.com