Torleif Thedéen, cello – Marianna Shirinyan, piano

Prokofieff Tjajkovskij Rachmaninov

Pris Ord: 200 Pens: 150 Stud: 100


Det blir ett riktigt mästarmöte när svenske världscellisten Torleif Thedéen och pianisten Marianna Shirinyan kommer till oss i Ytterjärna! På programmet står bland annat Sergej Rachmaninovs älskade och underbart vackra cellosonat.

 

Torleif Thedéen har i mer än 30 år haft en omfattande verksamhet över hela världen, och har spelat med orkestrar som London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Philharmonic Orchestra och Wiener Symphoniker. Som kammarmusiker framträder Torleif i konsertsalar som Wigmore Hall i London, Carnegie Hall i New York och Concertgebouw i Amsterdam. Han har varit professor vid Edsbergs Musikinstitut i Stockholm (KMH) och är numera professor vid Norges Musikhögskola i Oslo. År 2016 tilldelades Torleif Thedéen Kungl. Musikaliska Akademiens Interpretpris för framstående insatser under flera decennier.

 

Pianisten Marianna Shirinyan började sina musikstudier i hemstaden Yerevan i Armenien när hon var sju år gammal. Marianna har spelat med Nordens alla stora orkestrar och på otaliga kammarmusikkonserter. Hon är Steinwayartist och har en lysande diskografi. Hennes senaste utgåva, Fantasi för piano och orkester av Louis Glass, som hon spelat in tillsammans med Rheinische Philharmonie Koblenz under dirigering av Daniel Raiskin tilldelades Danska Radions P2-pris 2018. Även Marianna är professor vid Norges Musikhögskola i Oslo.

 

Konserten arrangeras i samarbete med Fairplay Chamber Music.

 

  

 

Mer om kvällens artister:

 

Den svenska cellisten Torleif Thedéen är en av de mest framstående instrumentalisterna i Norden och har en internationell profil som recitalist, konsertsolist, skivartist och pedagog. Han är en förstapristagare i internationella cellotävlingar, inklusive Casals Competition. Han är gästprofessor i cello vid Royal College of Music i London och professor vid norska musikkhögskolan i Oslo.

 

Under en karriär som sträcker sig över fyra decennier har Torleif uppträtt med några av världens största orkestrar, bland dem Tjeckiska filharmonikerna, Nederländska filharmonikerna, London Philharmonic, DSO Berlin, Wiens symfoniorkester, The Hallé Orchestra, Moscow Philharmonic, City of Birmingham SO,Dresden philharmonic, Royal Philharmonic och BBC Philharmonic.

 

Han har arbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Paavo Berglund, Petrenko, Neeme Järvi, Paavo Järvi, Franz Welser-Möst, Gennady Rozhdestvensky, Jukka-Pekka Saraste, Osmo Vänskä, Mario Venzago och Leif Segerstam. Han fortsätter att uppträda med alla de stora nordiska orkestrarna och har ett spirande förhållande till orkestrar och festivaler i Antipodes.

 

Som kammarmusiker är Torleif bekant med de prestigefyllda scenerna i Wigmore Hall i London, Carnegie Hall i New York, Philharmonie i Berlin och Concertgebouw i Amsterdam. Han har medverkat på våren i Prag och på Verbierfestivalerna och på kammarmusikfestivalerna i Schleswig-Holstein, Bordeaux, Oslo, Bath, Stavanger, Kuhmo och vidare. Hans medarbetare har varit Janine Jansen, Julian Rachlin, Itamar Golan, Maxim Rysanov, Leif Ove Andsnes, Marc-André Hamelin, Lars Anders Tomter, Henning Kraggerud, Roland Pöntinen och Martin Fröst.

 

Torleifs inspelningar har rönt många utmärkelser. Han tilldelades Edisonpriset 2018 för sin inspelning av Messiaens Quartet for the End of Time med Martin Fröst, Lucas Debargue och Janine Jansen på Sony-etiketten. Hans inspelning av Shostakovich Cello Concertos vann en Cannes Classical Award och hans redogörelse för Bach Cello Suites valdes ut som ”Månadens val” av BBC Music Magazine. Hans diskografi inkluderar även konserter av Dvořák, Elgar, Saint-Saens, Lalo, Kabalevsky, Lutoslawski och en mängd samtida musik. Han spelar 1783 Guadagnini cello på lån från norska Dextra-stiftelsen, tidigare ägd av M. Rostropovich.

 

Armeniskfödda Marianna Shirinyan är en av de mest kreativa och eftertraktade pianisterna i Europa idag. Hennes livfulla och virtuosa musikerskap gör henne efterfrågad, både som solist och som kammarmusiker. Shirinyan spelar med stor känslighet, förståelse, teknisk briljans och tonskönhet, vilket gör att hon kan erbjuda ett brett utbud av repertoar. Hennes kärlek till musiken och hennes glädje att dela den med en större publik är tydlig i hennes framträdanden.

 

Hon har mottagit Danish Broadcasting Corporations prestigefyllda P2-pris för sitt bidrag till danskt musikliv och kritikerpriset från föreningen för danska kritiker. Hon är en flitig gäst på en rad internationella musikfestivaler, bland dem Schleswig-Holstein Music Festival, Bodensee Festival, Schwetzinger Festspiele, MDR Summer Music Festival, Festspillene i Bergen.

 

Marianna har skaffat sig ett rykte som en ledande pianist i sin generation genom soloframträdanden med orkestrar som Bayerns Radios Symfoniorkester, Danska National Symfoniorkestern, Oslo, Helsingfors och Köpenhamns Filharmoniska Orkester, Potsdammer Kammerakademie, Göteborg Symfoniorkester, Orchestre Philharmonique de Nice, bland andra. Hon gillade samarbeten med dirigenter som Lawrence Foster, Zoltan Kocsis, Antonello Manacorda, Jun Märkl, Daniel Raiskin, Lan Shui, Thomas Søndergård, Krysztof Urbanski och Joshua Weilerstein.

 

Marianna Shirinyan har en ljus diskografi. En av hennes senare utgivningar, Fantasy for Piano and Orchestra av Louis Glass som hon spelade in tillsammans med Rheinische Philharmonie Koblenz under ledning av Maestro Daniel Raiskin belönades med dansk radios P2-pris. Mariannas senaste utgåva Rachmaninov Suits for two pianos together med sin tidigare elev Dominik Wizjan, släppt på Orchid classics har fått mycket beröm av både recensenter och lyssnare.

 

Marianna är professor i piano vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och gästprofessor vid Norges Musikhögskola i Oslo, förutom att hon kurerar flera kammarmusikfestivaler över hela Europa.

 

Välkommen!