Sankai Juku – Ushio Amagatsu – UNETSO

Den världsberömda butoh dansgruppen med nyuppsättning av vattenföreställningen Unetso

Sankai Juku åter till Ytterjärna med UNETSO – föreställningen dansad i vatten

 

En av de mest fascinerande dansföreställningar som visats i Kulturhuset i Ytterjärna återkommer UNETSU – ”Ägg stående av nyfikenhet” dansad av Sankai Juku i koreografi av AGAMATSU.  – missa den inte.

 

Samproduktion: Théâtre de la Ville, Paris, Frankrike och Sankai Juku, Tokyo, Japan
med stöd av Shiseido och Toyota.

 

Exklusivt gästspel med TVÅ föreställningar – Lördag 31 augusti & Söndag 1 September 2024

 

  

 

De vitsminkade männen i vita höftskynken dansar i en 8X8 meter stor sjö, sand rinner ned och vatten under föreställningen och med oerhörd koncentration förs vi in en värld inte lik något man ens kan föreställa sig och med en långsamhet som etsar in varje moment i åskådarnas medvetande i en inre dramatik som likt vårt liv bara kan upplevas i det innersta av vår själ så är denna föreställning det finaste vi någonsin har haft att erbjuda.

 

Föreställningen är ett minne för livet.

 

 

 

Butohn skapades i början av 1960-talet, delvis som en reaktion på den traditionella japanska danskonsten men också ur en önskan att frigöra kroppen. Konstformen är lika mycket dans och estetik som ideologi och filosofi, och dansarna har ett undersökande förhållningssätt till kroppen i världen. Butohns rötter finns i japansk kultur, men den har också tagit stort intryck av moderna västerländska fenomen som performance, happenings och avantgardeteater. Det är en svårdefinierad typ av scenkonst, en sorts mellanting mellan dans och performance som fokuserar på en närmast absurd kroppslighet och ofta utmanar tabun. Konstformen intresserar sig för dansarnas inre liv snarare än deras förmåga att utföra svåra, snabba rörelser.

 

Sankai Juku är ett av de kompanier som starkast bidragit till att sprida butohn utanför Japan. Kompaniet grundades 1975 av dansaren och koreografen Ushio Amagatsu, som också är upphovsman till Unetsu. För honom är butohn inte så mycket en teknik eller ett intellektuellt förhållningssätt, utan snarare ett försök att artikulera en människas inre djup och den gemensamma känsla som förenar oss, oavsett om den är fridfull eller brutal.

 

 

AGAMATSU gruppens grundare och ständige koreograf gjorde 2018 en nyinstudering av föreställningen som kan räknas som en av hans främsta.
Agamatsu gick ur tiden 25 mars i år. Han har besökt Ytterjärna vid ett flertal gånger och blev en stor supporter och nära vän till vårt arbete för dans och kultur.