Roland Pöntinen & Åke Holmquist

Månskenssonaten Beethoven

Pris Ord: 200 Pens: 150 Stud: 100


Den 18 november kommer de äntligen tillbaka till oss i Ytterjärna, en duo som tidigare gästat oss och varit väldigt uppskattad – nämligen Roland Pöntinen och Åke Holmquist. Denna afton kommer Pöntinen att framföra verk av Beethoven och däribland den berömda och oerhört vackra Månskenssonaten, medan Holmquist berättar om Beethoven, en afton du inte vill missa!

Åke Holmquist

Kvällens Program

Ludwig van Beethoven

Åke Holmquist talar (på svenska)

Sonat Ass-dur op.26

Sonat ciss-moll op.27 nr 2, även kallad ”Månskenssonaten”

P a u s

Åke Holmquist talar (på svenska)

Beethovens sista pianosonat, nr 32 c-moll op.111

 

 

Läs mer om kvällens artister nedan

 

  

 

Åke Holmquist & Roland Pöntinen i Bernadottebiblioteket 2019

 

Roland Pöntinen debuterade som 17-åring med Kungliga Filharmonikerna och har sedan dess framträtt med betydande orkestrar över hela världen. Bland höjdpunkterna märks konserter med Los Angeles Philharmonics i Hollywood Bowl, med Philharmonia Orchestra i Paris och London samt framträdanden på London Proms i Royal Albert Hall.

 

Roland Pöntinen har gästat många av de stora festivalerna, däribland Schleswig-Holstein, Mostly-Mozart (N.Y.) och Verbierfestivalen och samarbetat med artister som Nicolai Gedda och Barbara Hendricks.

 

Han har gjort över 100 skivinspelningar och är även verksam som tonsättare och arrangör.

 

Roland Pöntinen är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och har erhållit den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärlig gärning.

 

 

Åke Holmquist var Beethovenspecialist redan i tonåren, då han vann i frågetävlingen ”Tiotusenkronorsfrågan” i TV (1961).

 

Holmquist har varit vd och konstnärlig chef för Stockholms Konserthus och ständig sekreterare i Kungliga Musikaliska Akademien. Holmquist är också pianistutbildad i Stockholm och Wien.

 

Han har sysslat med människan och tonsättaren Beethoven i över ett halvt sekel. Åke Holmquists livsverk Beethoven-Biografin som gavs ut på Albert Bonniers Förlag 2011 fick ett succéartat mottagande hos både kritiker och publik och blev snabbt slutsåld. Hans senaste bok Beethoven-Den användbare titanen handlar om hur ideologier från höger till vänster använt Beethovens musik för sina syften.

 

Hösten 2013 belönades Åke Holmquist med Anders och Veronica Öhmans pris av Samfundet De Nio.