OM TIDEN OCH VATTNET

föredrag & konsert

OM TIDEN OCH VATTNET, kammarmusik varvad med högläsning ur Andri Snaer Magnasons senaste bok

P Tchaikovskij Pianotrio

Björn Kjellman – skådespelare, Nurit Stark – violin, Jakob Koranyi – cello, Anna Christensson – piano

OM KONSERTEN

Björn Kjellman läser ur romanen Om tiden och vattnet av Andri Snaer Magnason, parat med Tjajkovskijs enormt känslostarka pianotrio.

Den isländska författaren Andri Snaer Magnasons blev världskänd över en natt med sin text ”Brev till framtiden”. I sin senaste bok “Om tiden och vattnet” kämpar Magnason med att göra den stora och abstrakta klimatkrisens terminologi till mer personliga och känslomässigt meningsfulla begrepp. Glaciärernas smältande isar, havets försurning och tidens relativa natur behandlas med ömsom vetenskapliga fakta, mytologiska liknelser och personliga berättelser i en av vår tids mest betydelsefulla böcker.

Tjajkovskijs känslostormande pianotrio i a-moll är ett av kammarmusikrepertoarens mest omfångsrika verk, både till sin längd och till sitt innehåll. Skriven till minnet av den nära vännen och mentorn Nikolai Rubinstein rör sig det 45 minuter långa verkat på ett förunderligt sätt från djupaste förtvivlan och saknad till de festligaste danser och fyrverkerier.

I denna föreställning varvas högläsning av utvalda delar av Magnasons filosofiska och ofta poetiska framtidsroman med Tjajkovskijs starkt emotionella musik för att ytterligare levandegöra de lösningar vi så desperat är i behov av.