Prof Manfred Spitzer – Digital demens

Hur digitala medier påverkar barn och vuxnas hälsa

Pris Ord: 120 Pens: 120 Stud: 120


NYHET unikt gästföredrag

Manfred Spitzer, professor i psykiatri, världskänd för bl a boken Digital demens ger en extra föreläsning i Järna om hur digitala medier påverkar barn och vuxnas hälsa.

Han är inbjuden till ett symposium på Svenska Läkarsällskapet om ”Den uppkopplade barnhjärnan”.

Det blir ett unikt tillfälle att både lyssna till en av världens ledande forskare inom området digitala media med möjlighet att ställa frågor till professor Spitzer.

 

Föredraget hålls på engelska Sista 45 minuterna blir det tid att ställa frågor!

Biljetter via ticnet fr o m 1/11-17

 

Dagen innan ett symposium på Svenska Läkarsällskapet om ”Den uppkopplade barnhjärnan” kommer Manfred Spitzer, professor i psykiatri till Järna för att föreläsa om hur digitala media påverkar barn och vuxnas hälsa.

 

Det blir ett unikt tillfälle att både lyssna till en av världens ledande forskare inom området digitala media och sedan efter föredraget få möjlighet att ställa frågor till professor Spitzer.

 

Manfred Spitzer om digitala media

”De är beroendeframkallande, skadar kroppen på lång sikt (stress, sömnlöshet, övervikt med alla dess konsekvenser) och framförallt jaget/anden. Ett av de viktigaste resultaten i neurovetenskapen under de senaste decennierna är att hjärnan är mer dynamisk och flexibel än en muskel som normalt förändras beroende på hur den används. Samma sak med hjärnan – när vi tänker, känner, upplever, bestämmer och agerar förändras vår hjärna. Omvänt blir antal celler i hjärnan mindre och försvinner slutligen när de inte behövs. Hjärnan krymper när den har mindre att göra.

 

Symtomen på digital demens är en successiv oförmåga att orientera sig, att veta var man är, vad som händer och i slutändan vem man är; konsekvenserna är sämre social kompetens, isolering, depression och en för tidig död. Vad kan vi göra och vad ska vi göra? – Det kan inte vara fråga om att avskaffa digitala media inom teknik eller vetenskap. Allt som fungerar medför också risker och oönskade effekter. Och bara om man vet det, kan digitala medier användas långsiktigt, ansvarsfullt och hållbart”.

 

Sedan 1997 är Manfred Spitzer medicinsk chef för Psykiatriska Universitetskliniken i Ulm, Tyskland. År 2004 grundade han Centrum för Neurovetenskap och Lärande, som bedriver grundforskning inom pedagogik samt utvärderar utbildningsinstitutioner och stöder dem i vidareutvecklingen av deras pedagogiska arbete. Manfred Spitzer är författare till många bästsäljare.

 

Det går även att beställa lunch för 95kr i samband med biljettköp.
OBS att vi köp på ticketmasters hemsida och på andra inköpsställen än på Kulturhuset i Ytterjärna tillkommer en avgift.