Mikrokonserter och klimatvandring

Sex minikonserter i kombination med gemensam klimatvandring i området runt Kulturhuset.

Pris Ord: 280


Ett nytt inslag på årets festival är de sex mikrokonserter som arrangeras under söndagseftermiddagen kl 14.00-17.30. Som åhörare väljer du själv vilka av konserterna du vill besöka och det är fullt möjligt att höra dem alla! Samtliga konserter hålls i Kulturhusets vackra konsertsal och mellan två av programpunkterna arrangeras gemensamma vandringar.

 

Vandringarna kommer ledas av Emelie Envall och Per Bengtson som berättar om jordens geologiska historia i relation till den utveckling av klimatet som sker nu. Liknande vandringar har genomförts över hela landet och blivit kända som en ofta livsomvälvande upplevelse. Det är möjligt att höra konserterna utan att delta i klimatvandringen men vi rekommenderar alla som kan att uppleva alla delar av evenemanget.

 

 

PROGRAM
14.00 Pianorecital med Finghin Collins
Den irländske stjärnpianisten Finghin Collins inleder eftermiddagen med ett personligt och omväxlande program på vår nya Bösendorfer Vienna Concert Grand flygel!

 

14.35 Tre satser Bach med Torleif Thedéen
Torleif Thedéen framför tre av sina absoluta favoriter ur Bachs vackra cellosviter.

 

14.55 Pianorecital med Daria van der Bercken
Daria van der Bercken är en prisbelönt nederländsk-rysk pianist som är känd för sina nyskapande program. Hon har spelat med flera framstående orkestrar och dirigenter, och har även gjort ett uppmärksammat TED Talk där hon tog med sig pianot på vägen och i luften.

 

15.30 Cello och dans (uruppförande)
Kompositören Karmit Fadael (Israel/Holland) har som en del av EU-projektet Songs of Travel rest genom Europa och komponerat ett nytt verk för solocello och dans som här framförs av Daniel Thorell.

 

15.45 Gemensam klimatvandring del I

 

16.10 Bartok Solosonat för violin med Nurit Stark
När tidningen Gramophone utsåg årets bästa skivor 2023 föll valet av instrumentalmusik på Nurit Starks inspelning av Béla Bartóks sonat för soloviolin. Av mer än hundra recenserade skivor i denna kategori var alltså denna inspelning den allra bästa och det är en stor glädje att presentera detta makalösa verk i Nurits hisnande tolkning på årets festival.

 

16.35 Gemensam klimatvandring del II

 

17:00 Mozart Dubbelsonat för två flyglar
Mozarts pianomusik är känd för sin sprudlande glädje, och med två pianister och dito flyglar blir glädjen upphöjd i kvadrat! Det är en sällsynt upplevelse att få höra denna musik på två konsertflyglar av högsta kvalitet som annars endast de största konserthusen kan erbjuda. Framför musiken gör Finghin Collins och Dara van der Bercken som inledde eftermiddagen med varsitt soloprogram.‍