Limits

Cirkus Cirkör

Pris Ord: 400 Pens: 400 Stud: 400 - OBS åldersgräns 12 år


Bilden vi har på hela vår hemsida är tagen av den fantastiske fotografen Mats Bäcker och visar en glimt av föreställningen Limits med Samuel med sin fiol och Anton och Einar på sin språngbräda – som hela föreställningen: Hisnande

limits_MB-5211-2_100

2015 firade Cirkus Cirkör 20 år som gränsöverskridare. Under Tilde Björfors konstnärliga ledarskap har Cirkus Cirkör konsekvent utforskat gränser och gränsöverskridanden i föreställningar och i forskningsprojekt liksom i cirkusens interaktion med samhälle, publik och deltagare. I skenet av Europas allt hårdare gränsdragningar mot omvärlden och de konsekvenser som stängda gränser medför, har Cirkus Cirkörs röst som förespråkare av gränsöverskridande blivit starkare. Dagens Nyheters recensent utnämnde Cirkus Cirkör till skapare av en ny genre; ”nycirkusaktivism”, efter att ha sett föreställningen Borders under 2015.

Med den nya produktionen Limits fortsätter arbetet och frågorna:
Är en begränsning en realitet eller något påhittat? Är en begränsning ett stopp eller en motivation till att hitta nya vägar?
Någon har ritat streck och delat in världen i olika begränsade delar. Vi bygger staket runt våra trädgårdar, murar, stängsel, har beväpnade arméer runt våra länder. Men människan har aldrig velat stanna på ett och samma ställe.

På klassiskt Cirkus Cirkörmanér kommer Limits att vända upp och ner på perspektiven. Med kraft, möjlighetsfokus och uppkäftigt engagemang balanseras en värld av flykt, migration och nya gränser mot artisternas personliga gränser i form av risk, smärta, gruppen och kroppens begränsningar. Det är svårt att överskrida gränser utan stunder av kaos och oordning men dagens läge kräver nya grepp!

För idé och regi står Tilde Björfors, grundare och konstnärlig ledare för Cirkus Cirkör liksom regissören bakom de flesta av Cirkus Cirkörs stora succéer som Borders, Knitting Peace, Wear it like a crown och Inside out. Tilde har vid sidan av ledarskapet för Cirkus Cirkör haft en professur på Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm där hon presenterat forskningsprojektet Cirkus som gränsöverskridare i konsten och samhället.

I rollistan till Limits märks de unga prisbelönta teeterboard-artisterna Anton Graaf och Einar Kling-Odencrants, kautschuk- och ringartisten Manda Rydman som bland annat setts i Wear it like a crown samt parakrobaten/jonglören Peter Åberg och hans luftakrobatpartner Saara Ahola som båda nyligen medverkade i Borders. Musiken skrivs av Samuel Andersson som tidigare gjort musiken till Cirkus Cirkör-föreställningarna Knitted Piece, Knitting Peace och Borders.

 

Ensemble
Saara Ahola – Akrobatik och luftakrobatik
Anton Graaf – Akrobatik och språngbräda
Einar Kling-Odencrants – Akrobatik och språngbräda
Manda Rydman – Luftakrobatik och kautschuk
Peter Åberg – Akrobatik och jonglering
Samuel ”Looptok” Andersson / Thea Åslund – Musiker

Kreativt team
Berättarröster: Qutaiba Aldahwa, Javid Heidari
Regi och idé: Tilde Björfors
Texter: Tilde Björfors, ensemblen,Nadia Ben Belgacem, Arash Dehvari, Kajsa Bohlin, Tatiana-Mosio Bongonga, Qutaiba Aldahwa, Javid Heidari
Kompositör: Samuel ”Looptok” Andersson
Scenografi: Fanny Senocq, Stefan ”Drake” Karlström, Joel Jedström, Tilde Björfors
Kostymdesign: Jonna Bergelin
Videoscenografi/projektioner: Johannes Ferm Winkler, Tom Waldton och Per Rydnert/Visual Relief
Ljusdesign: Fredrik Ekström
Ljudsättare: Fredrik ”Börje” Danielsson

Koreografistöd: Olle Strandberg
Maskör: Madelene Söderblom
Kostymateljé: Hilda Junker, Jonna Bergelin, Emilia Esping
Konstruktör/tillverkning: Joel Jedström
Regiassistent: Maria Wallin, med stöd av Alexander Weibel Weibel
Scenografi- och kostymassistent: Emilia Esping
Film: Malin Nicander, BLAM Ateliers, Visual Relief
Research: Pinja Lehtonen
Cirkusstöd: Alexander Weibel Weibel
Tekniker med ljud- och videoteknikansvar: Joakim Björklund
Tekniker med riggansvar: Kasper Holm
Tekniker med ljusansvar: Fredrik Ekström/Casper Wijlhuizen
Turnéledare: Emma Therkelson
Teknisk producent: Stefan ”Drake” Karlström
Producenter: Amy Fee, Sara de Vylder

 

Källa cirkor.se

Evenemangsfoto Mattias Edwall

Se trailer här