Kungliga Musikhögskolans Symfoniorkester

Simon Crawford Phillips dirigent Mahler 5a

Pris Ord: 150 Pens: 100 Stud: 50


Köp biljett här…

Gustaf Mahler Symfoni nr 5

En symfoniorkester är något av det mäktigaste man kan uppleva. Strålande flöjter, klarinetter, oboer, fagotter samspelar med brusande horn, tomboner och en stor mängd bleckblåsare som trumpeter och basuner. Slagverket är mer än pukor hos Mahler en mängd av klangkroppar som klingar var och en på sitt sätt. De smekande stråkarna glöder, viskar eller brusar unisont jubel.

Mozart skrev stora symfonier. Redan Beethoven utvecklad den och förstorade symfoniorkestern i början av 1800-talet. 100 år senare förde Gustav Mahler orkestern till enorma mått. Denna konsert ger hans 5e stora symfoni som ger både kraft och klangrikedom.

Unga musiker som går på Kungl Musikhögskolan är redan proffs och spelar med eld och entusiasm som lyfter symfoniorkestern till existensiella dimensioner. Den stora brusande klangen ger en häftig upplevelse. Mahlers musik är både vacker och skapad i en tid där det klassiska finns i botten och den nya musiken bryter fram. Komponerad 1902 var den djärv och banbrytande – nu upplever vi skönhet och spänning och har svårt att förstå att den då väckte så starka känslor.

Mahler var på en konsert där en väns musik spelades. När den var slut buades det kraftigt. Mahler vände sig till en man bredvid och sade att Du ska inte bua! Mannen sade till Mahler Jag buar till din musik också. Nu är den älskade och aktuell, det är som om den var 100 år före sin tid.

Alzbeta Jezkova violin

Ernest Chaussons Poéme är hans mest kända verk. Ett virtuost violinsolo med orkester skriven 1896. Den unga

Alzbeta Ježková är elev men redan prisbelönt violinsolist. Juryn med bl a Cecilia Zilliacus skriver som motivering för hennes stipendium från JUBELFONDEN:

Alzbeta Ježková är en mycket skicklig och talangfull violinist som studerar på Masterutbildningen på KMH/Edsberg. Hon spelar med en personlig vacker ton, och håller högsta nivå på det tekniska utförandet. Det finns stora förväntningar på hennes framtida karriär.

Foto de Voto från Kungasalen

Simon Crawford Phillips dirigent

Från början skulle denna konsert ledas av Malin Broman men har övertagits av hennes man – den välkände och mycket uppskattade Simon Crawford Phillips.