Juho Pohjonen & Wu Qian

Pianoduo på två flyglar - Schubert, Ravel, Rachmaninov

En unik pianoafton där två världsberömda pianister kommer att framföra verk av Schubert, Ravel och Rachmaninov på våra två största flyglar – nämligen Bösendorfer VC-280 och Steinway D-274.

Välkommen att få lyssna till dessa två fantastiska flyglar samtidigt!

Läs mer om kvällens artister nedan

 

  

 

Pianisten Juho Pohjonen ger kritikerrosade uppträdanden runt om i Europa, Nordamerika och Asien med världens främsta symfoniorkestrar och dirigenter och har kallats en av dagens mest spännande instrumentalister. Han är särskilt engagerad i att sprida musik av skandinaviska tonsättare och har gjort uppmärksammade inspelningar av finska tonsättare som Esa-Pekka Salonen, Kaija Saariaho och Jean Sibelius.

I oktober 2021 framförde han Daníel Bjarnasons pianokonsert Processions i Helsingfors med Helsingfors stadsorkester under ledning av tonsättaren själv. I april 2022 framför han Rachmaninovs andra pianokonsert med Colorado Symphony och den norske dirigenten Rune Bergmann i Denver. I juni 2022 väntar Mendelssohns dubbelkonsert för violin och piano med Erin Keefe och Minnesota Orchestra under ledning av Osmo Vänskä. Dessutom, kammarmusikaliska program i Lincoln Center i New York City och Vancouver Recital Society.

 

 

Wu Qian, som valdes ut som den ljusa unga stjärnan för klassisk musik för 2007 av Independent Newspaper, föddes i Shanghai, där hon fick sin tidiga utbildning innan hon blev inbjuden att studera vid Yehudi Menuhin School. Vid femton års ålder framförde hon Mozarts konsert i Ess-dur (K449) i Queen Elizabeth Hall och igen på Menuhin-festivalen i Schweiz. Hon spelade också Saint-Saens Concerto No.2 med Philharmonia Orchestra på St. John’s Smith Square. Hon gjorde sin debutrecital på South Bank Purcell Room 2000 och har sedan dess spelat där igen vid flera tillfällen, inklusive en recital som sänts av BBC Radio 3.

Qian har gett konserter i hela Europa inklusive Steinway Halls i Hamburg där hennes framträdande sändes i hela Asien. Andra internationella engagemang har inkluderat framträdanden i Steinway Hall i New York, Hong Kong City Hall, Koblenz Festival i Tyskland, Santander International Festival, Yale Summer Music Festival. I Storbritannien har Qian dykt upp på Wigmore, Royal Festival och Bridgewater Halls, Harrogate, Grassington, Norfolk och Norwich festivaler, London Chopin Festival och många andra.

Qian dyker regelbundet upp i många artiklar, radio- och tv-program, inklusive att bli intervjuad på BBC 4 och BBC World. Hennes konserter har sänts av NHK för Japan, Phoenix TV för Kina samt BBC Radio 3 i Storbritannien.

Qians debutinspelning av verk av Schumann, Liszt och den unge kompositören Alexander Prior släpptes i april 2009 på etiketten Dal Segno till världsomspännande hyllning, vilket gjorde jämförelser med många av förra seklets stora pianister. Samma år representerade Qian Kina i Europalia-festivalen och framförde Chopins andra pianokonsert med Brysselfilharmonikerna på en turné i Belgien.

Framtida planer inkluderar en ny CD-release med verk av Schumann och framtida engagemang i England, Italien, Norge och Tyskland. Den här säsongen har hon gjort sin recitalsdebut i Chamber Hall of Amsterdams Concertgebouw och Kennedy Center i Washington DC och har framfört andra konserter i Hamburg, München, Frankfurt, Berlin, Padova och Koblenz. Hon har precis kommit tillbaka från att framföra ”Yellow River”-konserten på Toronto Centre for the Arts i Kanada.

2011 belönades Qian med 1:a pris vid Trio di Trieste Duo Competition med Alexander Sitkovetsky.

Qian är också en av grundarna av Sitkovetsky Trio, med vilken hon har uppträtt över hela Storbritannien och Europa, inklusive Beethoven Triple med Munich Symphoniker och Orchestra of the Swan. Trion belönades med det prestigefyllda NORDMETALL-ensemblepriset 2009 vid Mecklenburg Vorpommern Festival och 1:a priset vid Kommerzbank Trio-tävlingen i Frankfurt. Den har uppträtt i många konserthus och festivaler i Storbritannien och utomlands, inklusive Alte Oper i Frankfurt, Chamber Hall of Amsterdams Concertgebouw samt Wigmore Hall i London. Framtida planer inkluderar Beethoven Triple med Konzerthaus Orchester Berlin samt ytterligare regelbundna framträdanden i Wigmore Hall.