Johan Dalene, violin

Ackompanjerad av Peter Friis Johansson, Piano

Pris Ord: 200 Pens: 150 Stud: 100


Violinisten Johan Dalene har tagit den internationella musikscenen med storm! Blott 23 år gammal är han en av världens mest efterfrågade violinister just nu och har framträtt som solist med många av världens allra största symfoniorkestrar. I Sverige mottog han nyligen Grammis för 2022-års bästa klassiska skiva och inför nästa skivinspelning gör han nu ett sällsynt nedslag i Kulturhuset i Ytterjärna. Tillsammans med pianisten Peter Friis Johansson bjuder han på ett knippe godbitar ur den virtuosa violinrepertoaren med musik som sträcker sig från Kreisler till Saint-Saens och Ravel.

 

I samarbete med Fairplay Chamber Music och Giresta Kyrkas Musikstiftelse.

  

 

Om Johan Dalene

 

Vinnare av Grammis 2023 för sitt Nielsen/Sibelius Album

 

”For my money, there’s no finer coupling of these highly contrasting yet much-associated concertos on record.” Gramophone

 

“Dalene gives us what may just be the greatest Sibelius Violin Concerto on record of all time.” Fanfare Magazine

 

Vinnaren i den prestigefyllda Carl Nielsen tävlingen 2019, svensk-norske violinisten Johan Dalene, ”är inte bara en virtuos som många andra, han är en röst. Han har en stämma och en närvaro” (Diapason). Som 23-åring har han uppträtt med ledande orkestrar och i berömda konserthus såväl hemmavid som utomlands. Hans sätt att ”få sin Stradivarius att sjunga mästerligt” (Le Monde), kombinerat med uppfriskande, ärlig musikalitet och förmågan att engagera både medmusiker och publik, har gett honom otaliga beundrare. 2022 utnämndes han till Gramophones Young Artist of the Year.

 

Säsongen 2023/24 kommer Johan att vara Artist-in-Residence både med Gävle Symfoniorkester och Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, där han kommer att samarbeta med bla dirigenterna Andrew Manze, Jaime Martín och Domingo Hindoyan, liksom delta i kammarmusikprojekt. Som ambassadör för ny musik kommer Johan under säsongen även att framföra en nyskriven violinkonsert av Tebogo Monnakgotla som tillägnats honom och som hade sitt uruppförande i Stockholm med Kungliga Filharmonikerna och dirigent John Storgårds i april 2023.

 

Övriga höjdpunkter, både tidigare och kommande, bland solistuppdrag inkluderarar BBC Proms-debut med BBC Symphony Orchestra och dirigent Jordan de Souza, debuter med Gewandhausorkestern Leipzig med Sakari Oramo, Tjeckiska filharmonin med Semyon Bychkov, San Francisco Symphony Orchestra med Esa-Pekka Salonen och Spanska Nationalorkestern med Jaime Martín samt återinbjudanden till Sveriges Radios Symfoniorkester, London Philharmonic Orchestra och New Japan Philharmonic.

 

Johan brinner för kammarmusik och debuterade under våren 2023 med ett flertal recitaler i USA i bland annat Carnegie Hall i New York och Davies Symphony Hall i San Francisco. Andra kammarmusikaliska höjdpunkter innefattar ett nytt samarbete med Igor Levit och Julia Hagen i Wigmore Hall och vid Heidelberger Frühling festivalen, konserter tillsammans med bröderna Lucas & Arthur Jussen vid Mecklenburg-Vorpommern festivalen samt recitaler i salar såsom Zürich Tonhalle, Frankfurt Alte Oper, Hyogo Performing Arts Centre och Oslo operaen.

 

Säsongen 2021/22 var Johan utvald till Rising Star artist av European Concert Hall Organisation (ECHO) och gav under denna period recitaler i många av Europas mest prestigefyllda konsertsalar såsom Wiener Konzerthaus, Het Concertgebouw i Amsterdam, L’auditori i Barcelona, Elbphilharmonie i Hamburg och Cité de la Musique i Paris. Under perioden 2019-22 var Johan New Generation Artist på BBC Radio 3, vilket innebar framträdanden i recitaler, kammarmusikkonserter och som solist med samtliga BBC orkestrar. Allt spelades in och sändes på BBC Radio 3.

 

Johan är exklusiv artist på skivbolaget BIS. Hans tredje album, innehållande Nielsens och Sibelius violinkonserter, tillsammans med Kungliga filharmonikerna och dirigent John Storgårds, kom i mars 2022. Denna inspelning blev (liksom hans två tidigare album) ”Editor’s Choice” i Gramophone och har fått toppbetyg i en mängd internationella tidskrifter samt även belönats med en svensk Grammis.

 

Johan spelar på en Stradivarius violin från 1725, ”Duke of Cambridge”, generöst utlånad av Anders Sveaas’ Almennyttige Fond.

 

 

 

Om Peter Friis Johansson

 

Med sitt glödande spel och sin exceptionella teknik har Peter Friis Johansson etablerat sig som en av Skandinaviens mest framstående och efterfrågade konsertpianister. Han har gjort bejublade framträdanden på flera av världens mest prestigefyllda scener och vunnit tävlingar i högsta internationella konkurrens.

 

Peters musikaliska historia börjar i en Stockholmsförort när han, nio år gammal, börjar spela piano i Kulturskolan för Inger Flyckt. Därifrån går utbildning via Edsbergs Musikinstitut, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Accademia de Musica Santa Cecila i Bergamo. Hans lärare på högskolenivå är professorerna Anders Kilström och Mats Widlund, utanför högskolevärlden utvecklas han med Konstantin Bogino som sin mentor.

 

Som student uppmärksammas Peter Friis Johansson flitigt. Tillsammans med Jakob Koranyi spelar han in en CD som utses till årets skiva av tidningen MusicWeb International. 2009 utnämner Sveriges Radio honom 2009 till deras P2:artist och tillsammans med klarinettisten Emil Jonason genomför han samma år en europeisk lanseringsturné med konserter i bland annat Musikverein och Concertgebouw. Men 2012 drabbas Peter av en skada i ett finger och måste sätta sin karriär på paus. Sin internationella comeback gör Peter vid ’Alaska International Piano-e-Competition 2014’, en av USA:s största pianotävlingar och den blir en storartad succé för Peter som kammar hem förstapris, guldmedalj och flera specialpriser.

 

Sedan 2015 framför Peter cykler med Franz Schuberts elva färdigställda pianosonater över hela världen och 2022 släpps den första av de fem skivor som kommer omfatta hela cykeln. Han har uruppfört pianokonserter av Sven-David Sandström och Andrea Tarrodi med GSO och Stockholms Filharmoniker. 2020 fullbordade Peter Laura Netzels pianokonsert och uruppförde den med Norrköpings Symfoniorkester.

 

Peter är även en passionerad kammarmusiker som engagerar sig i långtgående samarbetsprojekt. Med Emil Jonason bildar han duon Emil&Peter vars projekt ’Worst of Emil&Peter’ och ‘Unrelated Birds’ sömlöst blandar musik med andra scenkonster. I samma utveckling pekar Peters soloprojekt ’the Final Frontier’. En konsert med science fiction-tema som genom modern teknik uppdaterar pianorecitalen till en konstform skapad för 2010-talets moderna människor, komplett med projicerat bildmaterial och audiovisuella effekter skapade av Peter.

 

Vid sidan av sin karriär som pianist är Peter aktiv som lärare och entreprenör. Han är grundare av och konstnärliga ledare för Järna Festival Academy, Sveriges största kammarmusikfestival. Sedan 2017 är Peter musikchef i Giresta Kyrkas Musikstiftelse som arrangerar konserter och delar ut stipendier till unga musiker. Från 2019 är han även konstnärlig ledare för Kammaren, en av Sveriges största kammarmusikföreningar.

 

Som lärare är Peter sedan 2015 verksam vid Musikhögskolan i Västerås, han ger även regelbundet masterclasses vid andra högskolor och har en rad framgångsrika privatelever. 2015-2017 föreläste han i idéhistoria och retorik vid Karlstads Universitet.Hemsida: https://www.johandalene.com