Intervju med Manda Rydman

Efter föreställningen den 6/12 2018

Vi hade äran att få prata lite med Manda Rydman efter hennes cirkusföreställning på 12:12 den 6 december 2018. Vi passade på att fråga henne om soloföreställningen och hur hon visste att hon ville bli just cirkusartist. Läs hela intervjun här:

 

Hur gammal var du när du först visste att du ville bli en cirkusartist?

– 11 år gammal. Jag var och kollade på cirkusprinsessan, och då var det en tjej som gjorde rep och vann tävlingen. Jag tyckte att hon var helt fantastisk, så det var då jag visste att jag ville jag bli cirkusartist.
Det var före det fanns några kvällskurser och dylikt med Cirkus Cirkör, så jag började dansa istället. Jag dansade jättemycket ända tills jag började träna cirkus själv vid 16 års ålder och sedan började då cirkus gymnasium i årskurs 2. Jag dansade många olika stilar innan cirkusskolan så som streetdance, breakdance och balett. Och var även med i en ungdomsgrupp som uppträdde på klubbar och fritidsgårdar, men lite mer amatörmässigt såklart. Där övade jag mycket akrobatiska trick då det var många gånger man fick hitta på egna dansrörelser inför våra uppträdanden. Så redan innan jag började på cirkusgymnasiet så kunde jag göra överslag fram & bak och handstående, men kanske inte med så bra teknik. Men det var först när jag började med cirkusen som alla tre dansteknikerna blev ett.

 

Hur kom du in på att du ville göra en egen föreställning?

– Jag har varit cirkusartist i ca 14 år och jobbat med olika kompanier av olika storlekar. För ca 2 år sedan fick jag idén att jag ville göra något eget. T ex kunde jag inte göra rep innan utan lärde mig det för mindre än 2 år sedan. Det ledde till att jag ville undersökte mycket mer och lära mig nya trick, så det gjorde jag på Cirkus Cirkör labbet och kom då fram till att jag skulle vilja göra något eget. Däremot har jag haft så mycket för mig sedan dess och varit med i en del uppsättningar och turnéer att tiden inte riktigt har räckt till för att jag skulle kunna fokusera på min egna show.
Det var egentligen först när jag var på Kulturhuset i Ytterjärna sist när jag spelade med Looptok, Cirkus konserten. Som Peter de Voto, VD på Kulturhuset i Ytterjärna, frågade mig om jag skulle ville göra detta på 12:12. Så då tänkte jag – perfekt, nu får jag en anledning att prioritera min egna show.

 

Hur ser framtiden ut?

– Jag är på turné med en annan föreställning just nu, och vi turnerar under 2019. Men det som är så bra är att vi får ganska många naturliga luckor i schemat då vi reser ganska långa sträckor just nu. Exempelvis ska vi till Australien och då blir det både en lucka när alla redskap ska skickas ner dit och även när de ska hem igen. Det innebär att jag får lite tid emellan vissa shower att kunna fokusera på mina egna framträdanden också. Det perfekta upplägget om ni frågar mig!
Mitt mål är nämligen att jag ska kunna ha både uppbokade shower ihop med olika kompanier och även få lite tid över för att hitta på nya saker och däribland fokusera på min egna föreställning.

 

Vad är den största skillnaden med din egna show i jämförelse med att jobba i grupp?

– Det är mycket enklare att jobba själv på så sätt att man kan bestämma vad man vill göra och ändra precis vad man vill i föreställningen genom att bara bestämma sig. En total frihet som är väldigt häftig att känna. Man kan i princip stryka en hel föreställning och göra något annat. I grupp är det svårare då många ofta tycker olika och justeringar är svårare att göra. Men jag skulle inte heller bara vilja köra eget hela livet då jag gillar människor och verkligen trivs i den uppsättningen jag är i, tillsammans med mina vänner. Så att få göra båda två och under nästa år känns väldigt lyxigt, och som att det är precis det jag ska göra!

 

Stort tack för en härlig intervju och en fantastisk föreställning som inte bara var häftig och vacker men även personlig och skämtsam. Och vi ser fram emot att få se var du kommer att köra dina kommande solo föreställningar.

– Tack själva, jag känner mig alltid så väl bemött när jag kommer till Kulturhuset och man blir så positiv när man kommer hit. Inte bara är det vackra miljöer och god mat, men också det här lugnet innan föreställningen som man inte hittar någon annanstans. Att bara få sitta i kafeterian och ta en godsak och blicka ut över landskapet innan föreställningen är helt fantastiskt och väldigt unikt för oss i branschen. Normalt sätt så är det väldigt stressigt innan en föreställningen och det flyger runt personer till höger och vänster. Så att få vistas i denna miljö gör jag mer än gärna.

 

Läs mer om Manda på hennes hemsida