FRED LINDBERG, CELLO & PONTUS CARRON, PIANO

1-timmes spännande duokonsert med ärade pristagare

Pris Ord: 150 Pens: 100 Stud: Gratis


Söndagen den 7 maj tillkommer en extrainsatt duokonsert som kommer att bli ett väldigt spännande möte mellan Fred Lindberg, som bl.a. fick Jan Wallander-priset 2020, och Pontus Carron som bl.a. var finalist i Solistpriset 2020.

 

Kulturhuset gästas nu äntligen av Fred Lindberg, som varit mycket omtalad de senaste åren och vid flera tillfällen benämnts som en av Sveriges absolut främste cellister trots sin unga ålder. Söndagen den 7 maj gästar han oss på Kulturhuset tillsammans med den briljante Pontus Carron för en duokonsert som vi sent lär glömma.

 

Juryns motivering till Jan Wallander-priset 2020 där Lindberg fick sitt stora genombrott: Med en bländande virtuositet och fantasifull gestaltning är cellisten Fred Lindberg vinnare av Jan Wallander-priset 2020.

 

Detta blir helt klart en kväll du inte vill missa!
Du kan läsa mer om båda musikerna längre ned på denna sida.

 

 

Läs mer om när Fred Lindberg vann Jan Wallander-priset och lyssna till ett videoklipp där juryn beskriver vinnaren här!

 

 

Varmt välkommen!

  

 

 

Fred Lindberg började spela cello som sjuåring. Idag går han avancerad påbyggnadsutbildning vid Kungl. Musikhögskolan ute på Edsbergs slott med Jakob Koranyi som huvudlärare. Han har tidigare studerat mentorsprogrammet Classe d’Excellence de Violoncelle i Paris med ledning av världscellisten Gautier Capuçon och deltagit i flertal mästarklasser utomlands bland annat för Steven Isserlis, Gary Hoffman, Anner Bylsma och Jerome Pernoo.

 

Fred har flera gånger framträtt som soloartist, bland annat med Bergens Filharmoniska Orkester och l’Orchestre du Conservatoire de Paris, och även stått på stora konsertscener så som Carnegie Hall i New York, Muziekgebouw i Amsterdam, Admiralpalast i Berlin och Chicago Symphony Center.

 

Sedan 2019 har Lindberg även medverkat på inspelningar med flera stora svenska artister så som Veronica Maggio, Agnes, Patricia Kelly m.fl.

 

Jan Wallanderpriset delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Förutom äran får pristagaren möjligheten att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass.
År 2020 gick priset till cellisten Fred Lindberg, som sedan dess har fått använda en violoncell byggd i Neapel 1741 av den berömde instrumentmakaren Gennaro Gagliano (som levde 1705 – ca 1790) och har äran att få använda denna under en längre tid.

 

 

Pontus Carron började spela piano vid 8 års ålder. Efter studier på Södra Latins gymnasium för Ann-Sofi Klingberg antogs han vid Kungliga Musikhögskolan där han tog kandidatexamen våren 2015. Därpå följde studier på Masterprogrammet vid Kungliga Musikhögskolan/Edsberg. 2018 tog Carron sin masterexamen med en diplomkonsert i Grünevaldsalen, Konserthuset Stockholm.

 

Carron har mottagit en rad priser i internationella tävlingar såsom San Doná di Piave Piano Competition och Nordic Piano Competition 2019, samt mottagit en mängd stipendier från bl.a. Kungliga Musikaliska Akademien och Svenska Frimurarorden. Han var också en av tre finalister i Solistpriset 2020.

 

Han har framträtt runt om i Europa och har som solist spelat med bl.a. Sveriges Radios Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester och Gävle Symfoniorkester. 2020 gör han debut med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm i Beethovens tredje pianokonsert.

 

Pontus Carron är också en mycket aktiv och flitigt anlitad kammarmusiker och har medverkat vid bland annat Båstad Kammarmusikfestival och Sandvikens Kammarmusikfestival och tillsammans med cellisten Kristina Winiarski mottagit delat andra pris i Swedish International Duo Competition 2017.