Flygelinvigning med Roland Pöntinen

Smygpremiär av den nya Bösendorfer Concert Grand 280VC Vienna Concert

Pris Ord: 150 Pens: 100 Stud: 50


Under vårkanten besökte vi på Kulturhuset tillsammans med konsertpianisten Roland Pöntinen, Bösendorfer’s huvudfabrik i Wien. Där provade vi ut deras helt nya 280VC Vienna Concert modell och föll pladask för en av de fem flyglarna av denna modell som Pöntinen provspelade.

Efter noga eftertänksamhet och många timmars beslutande så har vi nu beställt en  av Bösendorfer’s unika exemplar och blir därmed den första institutionen i Sverige att äga en av dessa nyskapande modeller. Flygeln anländer redan innan sommaren och eftersom att vi inte kan hålla oss med att presentera denna flygel tills i höst (när den riktiga invigningskonserten är planerad) så gör vi nu en smygpremiär redan den 16 juni tillsammans med ingen mindre än just Roland Pöntinen, en av Europas främste pianister.

 

Vad som kommer att framföras under denna smygpremiär är ännu inte bestämt, vilket bidrar till överraskningsmomentet kring hur den nya flygeln kommer att låta i vår unika sal, ännu lite mer. Med det sagt så är detta en kväll du inte bör missa om du gillar pianokonserter. Men framförallt vill vi att ni ska vara med när vi skriver historia som Sveriges första konserthus med denna unika flygelmodell!

 

 

Konserten är ca en timme lång utan paus

 

 

”Alla instrument försöker imitera den mänskliga rösten, men det här instrumentet gör det på en mycket, mycket hög nivå. Det är verkligen ett sånginstrument!”
Sir András Schiff om Bösendorfer Concert Grand 280VC – Vienna Concert

 

Denna sofistikerade flygel är handgjord i Österrike med de finaste komponenterna och experthantverk, med toppmodern Wienkonsert-teknik. Bösendorfer 280VC är den största konsertflygeln i sortimentet och erbjuder hisnande dynamik, otrolig resonans och kristallklart, strålande ljud. Med alla de fina materialen som är typiska för Bosendorfer-designen är denna flygel ett exceptionellt, raffinerat instrument. Flygeln 280VC är gjord med konstnären i åtanke, vilket möjliggör större uttryck och prestanda vid varje beröring.

.

  • Tillverkad tillsammans med världskända pianister
  • Ger optimalt spel och kontroll
  • Inkluderar tre pedaler
  • Handgjord i Österrike
  • Tillverkad av österrikiskt granträ
  • Konstruerad med över 200 års erfarenhet
  • Förbättrad akustisk artikulation

Läs mer om denna unika flygel längre ned på denna sida!

 

  

Mer om flygeln

Concert Grand 280VC – Vienna Concert – överraskar både publik och artister. Bösendorfers ingenjörsteam har etablerat en symbios av Bösendorfers legendariska traditionella syn på pianotillverkning och den senaste, sofistikerade vetenskapliga modellerings- och mättekniken. Denna Concert Grand förblir trogen deras ljudfilosofi, vilket ytterligare främjar Bösendorfers resonansfallsprincip. Den eleganta slanka siluetten återspeglar det här instrumentets lätthet när det projicerar briljanta ljudvågor, helt enkelt. Ett ljud lika klart som diamanter, men ändå lekfullt glänsande som strålande ljusglimtar. Hisnande dynamik, häpnadsväckande färger och spännande briljans: Bösendorfer Concert Grand 280VC – Vienna Concert – representerar kulmen på Bösendorfers legendariska syn på pianotillverkning. Ren känsla på spel.

 

”Jag är verkligen förvånad över att det i modernt pianohantverk – fortfarande – finns potential för ytterligare förbättringar. Utan att överge Bösendorfers legendariska dygder fängslar detta instrument (280VC) med sin extremt rika resonans och dynamiska spektrum – helt briljant.”
Paul Badura-Skoda

.

Bösendorfers ständiga kontakt med världens största pianister och mest framstående dirigenter gjorde det möjligt för dem att upprätta en detaljerad ”önskelista” för konsertmodellen 280VC. Bösendorfers konstruktionsprincip ser hela instrumentet som en sammanhållen helhet. Det är detta som gör att de kan uppnå de unikt rika ljudfärgerna och den karakteristiska sjungande klangen, som konsertmodellen 280VC är ett levande bevis på. Bösendorfer 280VC flygel erbjuder verkligt hisnande dynamik i kombination med en elegant, sofistikerad och elegant design. Detta instrument är en syn att se och att höra.

Designad för professionell användning av en konsertsal och scenframträdanden, har Bösendorfer 280VC flygel en större akustisk kraft och mer resonans i sitt ljud. Med hela 88 tangenter och tre pedaler kommer detta instrument aldrig att begränsa pianistens förväntningar. Dess långa tangenter och raffinerade action är perfekt utformad för mästerligt spel och hög lyhördhet. Det som är mest anmärkningsvärt med denna storslagna flygel är dess förmåga att producera en kraftfull och voluminös bas, tillsammans med ett briljant, tydligt sopranregister för ett mycket större totalljud. Dess expertdesign erbjuder mycket större projektion, samtidigt som den förblir kristallklar och vackert rik. Tillverkad med endast de finaste, naturliga materialen som kan förväntas av Bösendorfers hantverk, är denna flygel ett exceptionellt instrument, byggt för att hålla i många år framöver. 

 

Läs mer på Bösendrofers engelska hemsida här