Femme Fatale!

KAMMARMUSIK kl 18.00

OM EVENEMANGET

 

Pauline Viardot – Bohemienne – Alissa Margulis, Juho Pohjonen
Gabriel Fauré – Pianokvartett i c-moll – Alissa Margulis, Ida Bryhn, Torleif Thedéen, Juho Pohjonen
-PAUS-
Clara Schumann – 3 romanser för violin och piano –  Alissa Margulis, Juho Pohjonen
Johannes Brahms – Klarinettrio op 114 – Martin Fröst, Torleif Thedéen, Peter Friis Johansson

 

BILJETTER

 

Välkommen till ”Femme Fatale!” – en kammarmusikkonsert som lyfter fram de minst sagt invecklade relationerna bland våra hyllade tonsättare. Programmet kretsar kring romantiken, såväl den mellanmänskliga som den stilistiska, och kommer definitivt få känslorna att svalla!

 

 

Konserten öppnar med Pauline Viardots fartfyllda virtuosnummer Bohemienne. ett uttrycksfullt verk som utförs av några av de mest framstående sångerskorna i kammarmusikscenen. Viardot var en pionjär inom den klassiska musiken och en av sin tids mest betydelsefulla franska tonsättare. Dessutom var hon mor till Marianne Viardot, Gabriel Faurés tillfälligt trolovade och stora kärlek som aldrig blev.

 

 

Vad passar då bättre än att följa upp med Faurés magnifika Pianokvartett i c-moll. Verket skrevs just under förhållandets sammanbrott och anses var ett av hans allra starkaste verk. Musiken upplevs nästan som förebådande, som en rusning mot den annalkande katastrofen. Men så i sista ögonblicket vänds allt mot dur och allt slutar i triumf, något som har sin naturliga förklaring i att Fauré några år senare reviderade verket och skrev en helt ny final med detta hoppingivande slut.

 

 

Den klassiska musikvärldens mest kända kärlekshistoria är kanske den mellan Robert och Clara Schumann och den då betydligt yngre Johannes Brahms. I Clara Schumanns Tre Romanser för violin och piano kan vi kanske förstå vad det var som fascinerade Brahms så mycket hos Clara för här finns ett starkt personligt och känslosamt musikaliskt uttryck.

 

 

Konserten avslutas med den Trio för klarinett, cello och piano som Johannes Brahms komponerade i slutet av sitt liv. Redan från cellons första ensamma fras ligger en sorts melankolisk och allvarsam stämning över verket. Här finns stunder av dramatik, skönhet, och glädje, men mest av allt strålar Brahms stora kärlek till det mänskliga genom musiken. Ansluter till årets festivalartister i detta verk gör här världsartisten Martin Fröst.