Familjefest i Ytterjärna – Pollineringsdagen 18 maj, från kl. 11.00

Pollineringsdagen 18 maj, från kl. 11.00 med konsert kl 16.00

 

Familjefest i Ytterjärna – Pollineringsdagen 18 maj, från kl. 11.00

Upplev en härlig heldag i Ytterjärna fylld med roliga aktiviteter för hela familjen. Fokus på den livsviktiga pollineringen av växter med ekologiska produkter, unika upplevelser såsom konstutställning, konserter, tips och trix för din trädgård och mycket mer! Dessutom är det fri entré, så kom förbi och lyssna/kolla på just det ni är intresserade av

Kommer ni långväga eller bara vill passa på att bo nära naturen och förlänga din vistelse i Ytterjärna, så erbjuder Ytterjärna Hotell just rabatt vid övernattning i något av deras harmoniska rum den 18 maj. Boka nu!

Trädgårdsparken kl. 11.00 – 15.00

Vid växthuset nedanför Vita huset möter ni under dagen trädgårdsmästarna, det finns böcker att bläddra i, en mini-marknad med fröpåsar och fina plantor som pollinatörer älskar.

Barn och vuxna är välkomna att hjälpa till med bygget av vårt stora insektshotell.

Trädgårdsmästarna ger en visning i Trädgårdsparken med fokus på vårt arbete med pollinering. Kl 11 och 14

Ängen är en viktig del av den biologiska mångfalden. Angela och Mikael från Urban Suburban visar och berättar och ni som vill kan även testa att slå med lie.

Duncan Strout och Emma Reed spelar folkmusikinspirerade låtar ute i trädgården.

Järna kafé ordnar ett pop-up kafé för trädgårdsnära fika.

Utställningen Gräshuset, vernissage: Utställningen Gräshuset visar konst av Helena Piippo Larsson, bosatt i Järna. Med gouachemåleri, skulptur i trä, sten och brons synar hon komplexiteten i det organiska. I verken ses pinnar, gräs och växter bilda mönster och ådringar. I växthuset uppstår ett möte mellan konstverken och växterna på plats.

Exklusivt liveframträdande: Rie är järnamusikern Marie Hanssen Sjåviks soloprojekt och 13 juni släpps debutalbumet ”Follow through”. På Helena Piippo Larssons vernissage kl 14 ges ett exklusivt liveframträdande där Rie spelar solo på strängar, tangenter och loopar och vrider sin röst med elektroniska effekter och loop stations. Resultatet blir melankoliska nedtonade poplåtar med rum för improvisation och drömska ljudlandskap.

Niklas Nyström från Lugnets bigårdar visar bikuporna i parken och berättar om sitt arbete med honungsbin. Honung finns att köpa.

Oaxen rosteri finns på plats och berättar om olika kaffebönor och konsten att rosta samt säljer sitt fina kaffe.

Sörbro gård dukar upp goda getostar för försäljning.

Föreningen Förädlad ordnar en workshop på frilandet om konsten att anlägga en örtagård full av pollinatörer.

Biodynamiska föreningen informerar om sin verksamhet och sprider preparat tillsammans med de som är intresserade.

Måleri: Den som vill pröva att måla sina trädgårdsupplevelser kan ställa upp ett staffli i närheten av Ekoasen. Donationsbaserat och drop-in.

Storytelling: Berättarstund under Björken kl 15.00

Nibble trädgård: Vårkalas med marknad, workshops och fina plantor till köksträdgården.

Kulturhuset: Pianokonsert med Peter Friis Johansson på stora scenen. Kl 16.00 ger han ”i huvudet på E.T.A. Hoffmann”.
E.T.A. Hoffmann är en av musikhistoriens mest intressanta gestalter som gjort enorma avtryck i kulturens utveckling, men paradoxalt nog är han samtidigt en doldis som få känner till. Med utgångspunkt i hans humoristiska och surrealistiska roman ’Katten Murrs tankar om livet’ och dess tvillingverk inom musiken, Robert Schumanns Kreisleriana spinns ett fascinerande nät där Hoffmann i olika gestalter dyker upp på de mest oväntade verk. Ibland som huvudperson i en opera (Hoffmanns Äventyr), ibland som kompositör, ibland som författare, ibland som kritiker och ibland som inspiratör. Konsertformen lecture-recital är en sömlös blandning mellan konsert och föreläsning, tonvikten ligger på det musikaliska framförandet men eftersom publiken ges en unik inblick i musikens tillkomst och mekanismerna bakom kulturhistoriens utveckling uppstår en ny, djupare kontext som ökar förståelsen och möjliggör en större konstupplevelse. ’I Huvudet på Hoffmann’ är ett slags musikalisk deckargåta där de mest osannolika situationer inte är sammanträffanden och där vad som helst kan hända!

Efter konserten som är cirka en timme finns möjlighet att äta en god middag på Järna kafé och Matbygget.

Järna Kafé: Öppet för fika, lunch och middag efter konserten med Peter Friis Johansson

Ytterjärna hotell: Bo över för endast 850 kr för två personer i dubbelrum och 450 kr för en person i enkelrum, inklusive frukost.

Robygge: Många fina erbjudanden i butiken! 

Skillebyholm har plantdag kl 10.00-15.00, fokus pollineringsväxter

Örjanskolan bjuder in till årets vårfest kl 11-15

Information: 08-554 302 00

www.ytterjarna.se

www.ytterjarnahotell.se