FairPlay Chamber Music Öppningskonsert

Songs of Travel del I

Pris Ord: 280


Gävle Symfoniorkester framför uruppföranden och älskade verk ur musikhistorien under ledning av dirigenten Simon Crawford-Phillips.

 

Djuro Zivkovic – Gaia-concerto för cello, piano och orkester (uruppförande)

JAKOB KORANYI, PETER FRIIS JOHANSSON, GÄVLE SYMFONIORKESTER, SIMON CRAWFORD-PHILLIPS

-PAUS-

Felix Mendelssohn-Bartholdy – Symfoni no 4 “Den Italienska”

GÄVLE SYMFONIORKESTER, SIMON CRAWFORD-PHILLIPS

 

I år är vi stolta över att vara en del av EU-projektet Songs of Travel, som utforskar teman som migration och resande, genom musik, forskning och interaktiva upplevelser. Tillsammans med tre andra festivaler och en spelutvecklare har vi beställt fem nya musikaliska verk och även skapat ett mobilspel som följer fem migranters livsöden och resor genom Europa. Resande och intryck från andra platser och sammanhang är den röda tråd som binder ihop festivalens program. Under öppningskonserten uruppförs ett av de fem verken, Djuro Zivkovics dubbelkonsert för cello, piano och orkester.

 

OM PROGRAMMET

 

Djuro Zivkovics Dubbelkonsert för cello, piano och orkester är ett av de verk som beställts i Songs of Travel. Serbisk-svenske Zivkovic har vunnit flera internationella priser och utmärkelser för sin originella och expressiva musik, bland annat the Grawemeyer Award som ofta liknas vid konstmusikens Nobelpris.

 

Jag vill i dubbelkonserten framkalla en känsla av förundran och vördnad, frammana vår planets paradoxala natur – en bräcklig, men ändå motståndskraftig sfär, upphängd i rymdens storhet. Musiken kommer att framkalla en känsla av det heliga och uppmanar lyssnaren att begrunda sin plats i universums storslagna design.” – Djuro Zivkovic

 

Felix Mendelssohn-Bartholdys Symfoni no 4 “Den Italienska” är ett av hans mest populära och livsbejakande verk. Själv omnämnde Mendelssohn symfonin som “det gladaste stycket jag någonsin gjort”. Det skrevs efter att han rest runt i Italien och fascinerats av dess kultur, historia och landskap och just färgerna och atmosfären i landet sökte han fånga in i musiken. Symfonin har fyra satser: Allegro vivace, Andante con moto, Con moto moderato och ett avslutande vildsint Saltarello. Symfonin uruppfördes i London 1833, men Mendelssohn var inte nöjd med den och reviderade den flera gånger. Han publicerade den aldrig under sin livstid, utan den gavs ut först 1851 i sin ursprungliga version och blev omedelbart en given favorit på orkesterrepertoaren!