Eric Ericsons Kammarkör och Musica Vitae

Händels Messias - Dirigent Fredrik Malmberg

Pris Ord: 400


Fredrik Malmberg – Dirigent

Ditte Höjgaard Andersen – Sopran

Marianne Beate Kielland – Alt

Mathias Hedegaard – Tenor

Jakob Högström – Bas

 

Orkester Musica Vitae

Konsertmästare – Dorota Siuda

 

Georg Friedrich Händel var en megastjärna som blev berömd och flyttade 1712 till London. Han hyllades som sin tids store tonsättare. Och hans Messias och Watermusik är lika omtyckta idag. Bach – hans samtida var ganska okänd då. Händel skrev medryck- ande och enkelt och framförallt ville han att texten och budskapet skulle gå fram likt vår tids populära sånga- re. Det är lätt att ta till sig och hans sånger och koraler har blivit älskade genom århundranden. Händel glömdes bort ett tag även om Beethoven såg honom som den störste. Nu är han åter en hyllad. Hans Messias med sitt välkända Halleluja är det största och fortfarande mest uppburna verket. Det är spännade som en teater och himmelskt vackert. Det har inte en rak handling men berättar hela Jesus liv och har blivit den bästa och mäktigaste adventsmusiken. Fredrik Malmberg som med värdighet och nyskapande axlat Eric Ericsons roll som ledare för en av världens bästa körer dirigerar.

 

Musica Vitae presenterar, som det latinska namnet anger, Livets Musik till sin publik. Med en repertoar som sträcker sig över tre sekel är det den nyskrivna musiken och de spännande korsbefruktningarna som mer än något annat placerat orkestern på den internationella arenan. Orkestern har uruppfört närmare 200 verk vilka framförts tillsammans med ledande solister och musikaliska ledare. Med sin kreativa och nyskapande profil skördar denna svenska ensemble ständigt nya framgångar och lockar nya lyssnare till konstmusikens värld.

Orkestern som är från Växjö har tillbringat många dagar på turné i Sverige och utomlands. Resorna har fört ensemblen till ett otal små och stora orter i hemmaregionen, men man har också spelat på stora konsertscener i bl a Kina, USA, Grekland och Spanien. Orkestern gästar även regelbundet små och stora kammarmusikfestivaler på såväl hemmaplan som på kontinenten.