Eric Ericsons Kammarkör – Dirigent Fredrik Malmberg

Svenska Amerika Linien – en hyllning till kultursamarbetet mellan USA och Sverige

Pris Ord: 200 Pens: 150 Stud: 100


Den 15 oktober kommer Eric Ericsons Kammarkör tillbaka till oss i Ytterjärna och förgyller vår afton med alla sina vackra klanger. Efter en mycket lyckad och omtalad konsert förra hösten kommer de nu äntligen tillbaka!

 

Program

Samuel Barber Reincarnations för kör a cappella

Djuro Zivkovic Musica psalterii gloriosi ur Lyria Laudis för kör a cappella

Shara Nova Urgency ur Carols After a Plague för kör a cappella

Eric Whitacre i will wade out & hope, faith, life, love ur Three Songs of Faith för kör a cappella

Ingvar Lidholm Fem haikudikter för kör a cappella (uruppförande)

Paus

Kristin Warfvinge Une charogne för kör a cappella

Pauline Oliveros Sound Patterns för kör a cappella

Morton Feldman Christian Wolff in Cambridge för kör a cappella

Sten Hanson The New York Lament

David Lang if i am silent för kör a cappella

Daniel Nelson The New Colussus för kör a cappella (uruppförande)

 

 

Svenska Amerika Linien

Konserten heter ”Svenska Amerika Linien” och är en hyllning av det kulturella samarbetet mellan Sverige och USA. Det här kommer bl.a. fram i uruppförandet av Nelson som har tonsatt Emma Lazarus text som finns ingraverad i Frihetsgudinnan.

En höjdpunkt under konserten är förstås uruppförandet av Ingvar Lidholm. Verket har varit bortglömt sedan Lidholms bortgång men dök upp hos oss via Tranströmers familj. Hur ofta har vi numera uruppföranden av Lidholm!!?

  

 

Om Kören

Eric Ericsons Kammarkör grundades 1945 av den då 27-årige Eric Ericson, och har sedan dess intagit en central plats i svenskt och internationellt musikliv. Hans och körens stora intresse att hela tiden hitta ny musik och nya arbetsområden gör att ensemblens repertoar än idag är mycket bred: från tidig musik till det allra senaste och nykomponerade. För generationer svenska och internationella tonsättare har kören varit en idealensemble med sin typiska ”nordiska” klang och långt drivna virtuositet.

 

Att förvalta arvet efter Eric Ericson handlar om att bevara och utveckla den unika klangen, att ständigt fördjupa den kammarmusikaliska attityden och att söka ny repertoar. Efter Eric Ericsons bortgång 2013 har, vid sidan av svenska och internationella gästdirigenter, Fredrik Malmberg engagerats som chefdirigent.

 

I EEKK:s led finns Sveriges främsta ensemblesångare, som valt att utöver sina egna solistiska sångarkarriärer och andra kvalificerade musikergärningar medverka i detta vitala ensemblearbete.

 

På världsscenen hör Eric Ericsons Kammarkör till det absoluta toppskiktet av professionella ensembler, och har genom åren belönats med många utmärkelser. EEKK gör årligen flera utlandsturnéer, men arbetar även pedagogisk med amatörkörer runt om i Sverige.

 

Kören har genom åren gjort åtskilliga fonograminspelningar och återfinns i många skivbolags kataloger. Höjdpunkter i det internationella arbetet är bl.a. samarbetena med Radiokören och Berlinerfilharmonikerna med dirigenter som Claudio Abbado, James Levine och Riccardo Muti, samt de många inspelningarna och konserterna med Nicolas Harnoncourt och Concentus Musicus Wien.

 

Sedan 2003 har Eric Ericsons Kammarkör ett nära samarbete med Kungliga Filharmonikerna och Konserthuset Stockholm, och inom ramen för den statliga kulturbudgeten har kören genom ett garanterat årligt stöd en viss grundtrygghet i sin frilansande tillvaro.

  

 

Medverkande

Eric Ericsons Kammarkör

Fredrik Malmberg dirigent

 

Eric Ericsons Kammarkör repeterar i Immanuelskyrkan i Stockholm under ledning av Fredrik Malmberg. 2014-05-06. ©Foto: Jurek HolzerHemsida: https://www.eekk.se