Earth hour – Peter Friis Johansson – Tavlor på en utställning

Pianokonsert med Musorgskij i levande ljus

Pris Ord: 200 Pens: 150 Stud: 100


Förra gången det var Earth Hour gästades vi av David Huang och fick fantastiska recensioner om den nästan osannolikt magiskt vackra stund när pianisten framförde Bachs Goldbergvariationer med endast levande ljus. Denna gång gör vi det igen men nu med den oerhört skickliga och välkände pianisten Peter Friis Johansson.

Friis framför denna afton Tavlor på en utställning av Modest Musorgskij som delvis är ett väldigt virtuost verk. Sviten har blivit älskat, speciellt den pampiga Stora porten i Kiev och Ravel har även gjort en version för orkester. Peter spelar också några stycken av Debussy.

Intro i foajén kl 19.30 (utan kostnad)

För de som önskar gör Peter Friis Johansson en introduktion till Tavlor på en utställning ute i Foajén en kvart lång ca för när väl lamporna släcks och stearinljusen tänds i salen så är det bara musiken som ska tala.

Musorgskij – målning av Ilja Repin 
 Tavlor på en utställning av Modest Musorgskij
Nr 1 ”Gnomen” visar en liten gnom gjord som en dekoration för att hänga i julgranen, enligt rysk julsed.
Nr 2 ”Det gamla slottet” visar ett gammalt medeltida slott. En trubadur sjunger framför slottet. Det är en stilla ganska sorglig sång, I Ravels orkesterversion spelas melodin av en altsax.
Nr 3 ”Tuilerierna” visar barn som leker i Tuilerieträdgården i Paris. Tonerna påminner om barn som sjunger.
Nr 4 ”Bydło” beskriver en polsk oxdragen vagn med stora trähjul. I Ravels version spelas den på en tuba.
Nr 5 ”De okläckta kycklingarnas balett” beskriver små kycklingar som fortfarande är kvar i sina ägg. Bilden kommer från en balett som gjordes 1870.
Nr 6 ”Samuel Goldenberg och Schmuyle” beskriver ”två judar, en rik och en fattig”.
Nr 7 ”Marknaden i Limoges” beskriver franska kvinnor som grälar på en marknad i Limoges.
Nr 8 ”Katakomberna” beskriver de mörka katakomberna i Paris. Promenadtemat hörs i en spöklik form.
Nr 9 ”Huset på kycklingben” handlar om en bild där Hartmann ritat en klocka i form av häxan Baba-Jagas hus på kycklingben.
Nr 10 ”Stora porten i Kiev” inspirerades av Hartmanns skiss till en jättelik port i Kiev som skulle byggas till minne av hur tsaren hade undgått ett mordförsök den 4 april 1866. Designen belönades med ett pris, men porten uppfördes aldrig.
Källa Wikipedia…
Earth hour – Peter Friis Johansson – Tavlor på en utställning

Förra gången det var Earth Hour gästades vi av David Huang och fick fantastiska recensioner om den nästan osannolikt magiskt vackra stund när pianisten fra

Event Type: Event

Performer: Person