Soaré i Foajén – GRATIS entré EXTRAINSATT Schubert som cafémusik

Engelskt gästspel av ZRI-kvintett som underhåller 18.00 med "Cellar Sessions" och ger konsert i foajén 19.30 med Schubert i romsk färg

Engelskt gästspel av vilda kvintetten ZRI

Kvällsevenemang i foajén där kaféet är öppet och entrén är gratis!

Denna extrainsatta foajékväll gästas av det engelska kvintetten ZRI som är ute på Europaturné.

Schubert med romsk färg

fantastisk kvintett som spelar Schubert som populär och undersköna musik med romsk färg (sats 1 och 2) – En unik konsert i vårt 30-årsjublieum!

ZRI står för Zum Roten Igel, eller ‘To the Red Hedgehog’,

krogen under 1800-talets Wien dit Schubert och Brahms åkte för att höra romsk- och folkmusik. Från och med deras radikala omarbetning av Brahms klarinettkvintett för att inkludera dragspel och santouri (dulcimer), har ZRI utvecklat lika fängslande program som återskapar Schuberts stora C-dur-kvintett, äventyr med Charlie Chaplin och vals med Schoenberg. Gruppen har uppträtt på stora festivaler över hela Storbritannien samt utomlands och har gjort kritikerrosade skivor av både Schubert- och Brahms-kvintetten.

Kaféet är öppet från ca 17 – prata och ät till livemusik

och serverar oftast en varmrätt, soppa, smörgås och bakelser. Till detta kan du även dricka gott och det finns både alkohol- samt alkoholfria alternativ.

Ca 18.00-19.00 spelas underhållande livemusik som man kan prata/äta till

Kl 19.30 konsertstart med kvällens klezmerband i foajén GRATIS!

ZRI leds av klarinettvirtuosen Ben Harlan med Matthew Sharp (cello), Max Baillie (fiol), Jon Banks (dragspel) och Iris Pissaride (santouri – text under bilden).

Välkomna!

Santouri är ett stränginstrument

som ursprungligen kommer från Babylonien (större delen av södra Irak). Idag associeras dock santur med Iran och persisk musik, då instrumentet haft en väldigt lång förankring i persisk historia.
Santur är en variant av ett stränginstrument som förekommer med olika namn i varierande storlekar och utföranden, alltifrån från Kina i öst till Kanada i väst. Den variant av instrumentet som kallas santoor består av en rektangulär eller trapetsoid resonanslåda med 72 eller fler strängar utspända över två rader av trästallar (försedda med metallkronor) på resonanslådans ovansida. Strängarna är uppdelade i grupper om 3–4 strängar, som man slår på med ett par böjda handtäljda träklubbor. Instrumentet har en metallisk övertonsrik klang och används ofta som ett melodiskt rytminstrument. Instrumentet är i första hand ett folkinstrument och är vanligt inom iransk traditionell och klassisk musik, men har även med framgång introducerats i raga.

 



Hemsida: https://www.zrimusic.com