Ett seminarium om djurvälfärd och livsmedelskvalitet.
Pris Ord: 250 Pens: 250 Stud: 100
Hållbar djurskötsel – till vilket pris?
Ett seminarium om djurvälfärd, livsmedelskvalitet, etik- och klimatfrågor inom ekologisk och biodynamisk djurskötsel.
Möt bönder, forskare, livsmedelsförädlare, kockar samt företrädare för kontrollorganisationerna Krav och Demeter!
Program
9.00 Välkomsthälsning och presentation av föreläsarna
Moderatorer: Sofi Gerber, SBFI och Johan Nilsson, Biodynamiska Föreningen
9.15 – 10.00 Hur kan vi förbättra djurens välfärd på gården samt skapa justa villkor för transport och slakt? Prof.em. Bo Algers, veterinär och forskare på SLU
10.15 – 11.30 Djurvälfärd på gården: lantbrukare berättar om djurskötsel och sitt arbete med livsmedelskvalité: 1) Wappersta Gård, Vagnhärad 2) Bensträckare med kaffe 3) Onsberga Gård, Tystberga 4) Ullberga Gård, Nyköping
11.30 – 12.15 Hur kan vi åstadkomma ett hållbart jordbruk? Frågor om djurens roll och betydelse samt deras miljö- och klimatpåverkan. Dr.agr. Artur Granstedt, SBFI
12.15 – 13.15 Lunchpaus. Matbygges kökschef Pia Spörndly berättar om deras kvalitetspolicy
och hur de väljer råvarorna till restaurangen
13.20 – 13.40 Småskalig slakt och förädling. Mål och visioner. Mikael Löf från DeVilda
13.40 – 14.00 Lokala ekologiska råvaror i den kommunala verksamheten i Södertälje. Sara Jervfors, Kostchef, Södertälje Kommun
14.10 – 14.50 Vad gör kontrollföreningarna för att utveckla djurvälfärden? Paula Quintana Fernandez från KRAV, Job Michielsen, Svenska Demeterförbundet
15.00 – 15.30 Panelsamtal med föredragshållarna och deltagarna
15.30 Möjlighet att besöka Nibble Gård (mjölkkor, höns, får) – 5 minuters gångavstånd!
Arrangörer:
Ekologiska Lantbrukare i Sörmland, Biodynamiska Föreningen, KRAV, Svenska Demeterförbundet
Kommunikationer tåg Stockholm, Buss Järna – Stensta